Wanneer rijbewijs omzetten naar een Spaans rijbewijs

Orange Insurances: de beste verzekeraar voor Nederlandstaligen in Spanje

Wanneer rijbewijs omzetten naar een Spaans rijbewijs

Ik heb de vraag al zo vaak langs zien komen op diverse Social media platforms. Helaas raken de antwoorden van niet-specialisten meestal kant noch wal. Is het hebben van een Spaans rijbewijs verplicht wanneer je als EU-ingezetene in Spanje woonachtig bent?

Ook wij zijn geen specialisten, noch advocaten, dus ook ons antwoord is niet bindend. Wel hebben we onderzoek gedaan bij BOE en Spaanse wetgeving. De Spaanse politie weet het vaak zelf niet eens wanneer het nou verplicht is om een EU rijbewijs om te zetten naar een Spaans rijbewijs. Daarnaast is de wetgeving constant aan wijzigingen onderhevig.

Daarom hierbij nogmaals de feiten op een rijtje. Je bent verplicht om je EU rijbewijs om te zetten naar een Spaans rijbewijs wanneer:

  • je fiscaal resident geworden bent in Spanje voor 19 januari 2013
  • je een rijbewijs hebt dat geen vervaldatum heeft, dus altijd geldig is
  • je rijbewijs over 15 jaar of meer vervalt

Als ja na de aangegeven datum resident geworden bent in Spanje en 18 jaar of ouder bent, dan ben je in principe niet verplicht om je rijbewijs om te zetten. Het wordt wel aangeraden om je rijbewijs ten minste te laten registreren bij Tráfico en ook omzetten is aanbevolen maar niet verplicht.

Rijden in Spanje met een EU-rijbewijs tijdens vakantie

Wanneer je niet ingezetene bent van Spanje, maar hier een vakantie woning hebt of huurt, dan mag je gewoon in een auto met Spaanse nummerplaat rijden met je Nederlandse of Belgische rijbewijs. Bij het huren van een auto zijn er soms beperkingen voor hele jonge bestuurders, maar dat verschilt per autoverhuurbedrijf. Dit heeft niets te maken met het type rijbewijs, maar met het aantal jaren rijervaring.

Spaans rijbewijs met puntensysteem

Op 1 juli 2006 werd het rijbewijs op basis van punten geïntroduceerd. Iedere bestuurder begint met 12 punten. Alleen nieuwe bezitters van een rijbewijs beginnen met slechts 8 punten. Wanneer je drie jaar gereden hebt zonder strafpunten, dan krijg je er 3 punten bij, met een maximum van 15 punten. Wanneer je verkeersregels overtreedt dan kunnen er tussen de 1 en maximaal 6 punten afgehaald worden.

Hier kan je zien hoeveel punten je rijbewijs heeft: https://sede.dgt.gob.es/es/permisos-de-conducir/consulta-tus-puntos/index.shtml

Nederlands of Belgisch rijbewijs omzetten naar Spaans rijbewijs

Om je rijbewijs om te zetten, dien je een afspraak te maken bij de DGT (Dirección General de Tráfico) of Jefatura Provincional de Tráfico. Je hoeft niet opnieuw rijexamen te doen. Wel moet je een medische test ondergaan, waarbij ze kijken naar je reactievermogen, je zicht en je gehoor. Hier kan je een PDF downloaden van alle centra waar je zo’n test kan afnemen tegen een klein bedrag: http://www.dgt.es/es/seguridad-vial/centros-colaboradores/centros-de-reconocimiento-de-conductores/

Hier kan je informatie vinden over het aanvragen van een nieuw Spaans rijbewijs: https://sede.dgt.gob.es/es/permisos-de-conducir/obtencion-renovacion-duplicados-permiso/permiso-conducir/index.shtml

De kosten voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs kosten op dit moment (2021) 93,12 euro maar voor het aanvragen van een Spaans rijbewijs terwijl je je NL of BE rijbewijs nog hebt, kost rond de 30 euro. Deze “tasa” moet je vooraf betalen.

Verder dien je de volgende documenten te overhandigen:

  • kopie NIE
  • Kopie paspoort of ID
  • Originele Nederlandse of Belgische rijbewijs
  • Kopie huidige rijbewijs