WA verzekering voor potentieel gevaarlijke honden (Seguro PPP)

Orange Insurances: de beste verzekeraar voor Nederlandstaligen in Spanje

WA verzekering voor potentieel gevaarlijke honden (Seguro PPP)

Als je in Spanje een hond hebt die als “gevaarlijk” beschouwt kan worden, dan zal niet iedere WA verzekering uw hond dekken. Je zal een WA verzekering voor potentieel gevaarlijke honden moeten afsluiten. Vind uit wat dit betekent.

Voordat ik dit artikel begin, wil ik heel duidelijk maken dat ik gek ben op alle honden en dat het hier overheidsregels betreft, welke op geen enkele manier mijn visie zijn op de verschillende honden soorten.

Zelf ben ik de trotse eigenaar van een hond van een gemengde ras soort (herdershond met dogo, zie foto). Toen ik mijn hond bij een kennel haalde, had hij een zware oog infectie. De mensen van de kennel vertelden ons dat de hond met spoed een oog operatie nodig had om zijn oog te kunnen redden, maar dat zij hier geen geld voor hadden. We hebben die hond dezelfde dag geadopteerd en direct naar de dierenarts gebracht voor de oogoperatie. Deze was succesvol en we hebben zijn oog kunnen redden. Sindsdien is het de meest dankbare hond op aarde: eindelijk geen pijn meer en weer zicht.

We hebben nog een andere geadopteerde hond in huis en twee kinderen, maar we hebben nooit enig gevaar gezien voor de veiligheid van een van hen, vanwegen onze hond. Echter hebben we wel een speciale WA verzekering voor potentieel gevaarlijke honden afgesloten voor deze laatste hond en wanneer we buitenshuis zijn, draagt hij voor de zekerheid wel een muilkorf.

Real Decreto 287/2002 de wet met betrekking tot potentieel gevaarlijke honden in Spanje

De Spaanse overheid is sinds 1999 begonnen met het maken van speciale wetgeving voor deze type honden, met bovengenoemde wet als meest actuele wet.

Niet alleen de per provincie vermelde ras soorten vallen onder deze wet, maar ook honden die aan de hierna volgende eigenschappen voldoen:

 • Gespierde en krachtige honden met een ruig uiterlijk, athletische bouw en een groot uithoudingsvermogen
 • Kortharige honden
 • Honden met een lengte tussen de 60-80 cm en een hoogte tussen de 50-70 cm en een gewicht van meer dan 20 KG
 • Honden met een groot hoofd, grote hersenpan en gespierde brede kaak en een brede en diepe mondholte
 • Honden met een brede gespierde borstkas en relatief lange poten

Dit zijn de honden die in praktisch alle Spaanse provincies bestempeld worden als potentieel gevaarlijke ras soorten, maar meestal geven ze er nog meer aan:

 • Pit Bull Terrier
 • Argentijnse Dogo
 • Staffordhire Bull Terrier
 • Amerikaanse Staffordshire Terrier
 • Braziliaanse Row
 • Tosa Inu
 • Akita Inu

Als je hond een van deze ras soorten is of aan de bovenstaande beschrijvingen voldoet, dan doe je er verstandig aan om de juiste WA verzekering voor potentieel gevaarlijke honden af te sluiten. Wij bieden deze als optionele dekking aan binnen de inboedel- en/of opstalverzekering, voor slechts 25 euro extra premie per jaar.

Ook dien je een vergunning aan te vragen om zo’n type hond te mogen bezitten. Deze vergunning dien je iedere 5 jaar te verlengen.

Dit type honden mag niet aan een verlengbare riem lopen en moet altijd een muilkorf om buitens huis.

Het is verboden om twee van dit type honden tegelijkertijd uit te laten.

Vraag ons om meer informatie of een vrijblijvende offerte, we hebben diverse opties en helpen je graag verder.