NIE, residentie en uw zorgverzekering in Spanje

Orange Insurances: de beste verzekeraar voor Nederlandstaligen in Spanje

NIE, residentie en uw zorgverzekering in Spanje

NIE-resident

Alles over wat een NIE is, het verkrijgen van residentie (en zorgverzekering) en de verschillende soorten NIE in Spanje.

NIE staat voor “Número de Identifiación de Extranjeros“, dit is je fiscale nummer in Spanje. Wanneer heb je een NIE nodig in Spanje?

Zo gauw je in Spanje op de één of andere manier belastingen dient af te dragen, dien je een NIE te hebben. Je kan belasting moeten afdragen middels het kopen van een auto (wegenbelasting), het kopen van een (vakantie)huis of omdat je gaat werken in Spanje. Ook al draag je belasting af, dat betekent nog niet dat je fiscaal resident bent in Spanje. Het kan zijn omdat je in Spanje een vakantiehuis hebt of een auto, terwijl je fiscaal ingezetene blijft in Nederland of België.

De Spanjaarden hebben een DNI, met als grootste verschil dat dit hun foto en een handtekening bevat. Onze NIE zijn niet geldig als identificatie omdat we én geen foto erop hebben zitten en geen handtekening.

Daar komt nog eens bij kijken dat ons NIE een papieren votje is dat zo kapot gaat. Het A4 document is lastig meenemen en wordt snel oud en gekreukeld. Het kleine groene pasje mag je niet plastificeren, maar adviseer ik in een plastic hoesje te steken die je bij de Chinees kan kopen.

Meer informatie in het Spaans over het verkrijgen van een NIE via het Ministerio del Interior: http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/extranjeria/ciudadanos-de-la-union-europea/numero-de-identidad-de-extranjero-nie-

Geldige zorgverzekering (nu tijdelijke actie 30% korting + 2 maanden gratis) voor verkrijgen NIE of residentie in Spanje

Er bestaan twee soorten NIE in Spanje. De ene NIE is voor mensen die niet het hele jaar in Spanje wonen, maar tijdelijk of hier een vakantiewoning hebben. De andere NIE is voor mensen die meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje wonen, hier werken en hun belastingen moeten afdragen. Deze laatste groep dient een NIE voor residentie aan te vragen.

Om dit NIE te kunnen krijgen, dien je een particuliere zorgverzekering af te sluiten zonder eigen bijdrages en zonder eigen risico. De dekkingen moeten overeenkomen met de dekkingen van het zorgstelsel via de Seguridad Social.

Wij hebben een speciale polis hiervoor ontworpen, genaamd “Caser Salud Adapta” pakket. Dit pakket biedt de volledige dekking van huisartsen, specialisten, ziekenhuizen in heel Spanje en bij de beste ziekenhuizen.

*Nu tijdelijke speciale kortingen – tot wel 30% + 2 maanden gratis – op alle zorgverzekering producten die Caser en Orange Isurances aanbieden.

NIE voor niet-ingezetene en voor fiscaal ingezetene

NIE voor niet-ingezetene:

Dit is voor mensen die voor kortere tijd in Spanje verblijven, tijdens een stage, een Erasmusuitwisseling, een vakantie, een sabatical etc. Je kan hiermee een bankbankrekening openen, een auto kopen, een huis kopen, verzekeringen afsluiten en nog veel meer. Dit NIE ziet er fysiek ook anders uit, momenteel (2021) is het een wit A4 document.

NIE voor niet-resident in Spanje

NIE en residentie voor fiscaal ingezetene:

Wanneer je meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje woonachtig bent of werkt, dan dien je automatisch fiscaal ingezetene te worden. Dit betekent dat uw wereldwijde inkomsten.- en vermogensbelasting in Spanje afgedragen dient te worden.

NIE fiscaal resident Spanje
NIE voor fiscaal residenten EU in Spanje

Het is niet zo makkelijk om een NIE te krijgen en residentie om zo fiscaal ingezetene te worden in Spanje. Als je nog geen baan of bedrijf hebt in Spanje, dan moet je om resident te kunnen worden een zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering dient overeen te komen met de dekkingen van de Spaanse Seguridad Social oftwel de het Spaanse ziekenfonds. Eén van de eisen voor het verkrijgen van residentie in Spanje is het afsluiten van een zorgverzekering zonder eigen bijdrages en met complete dekkingen.

Verzeker je zorg via Orange Insurances

Orange Insurances – Barbara en haar team – helpt je graag met de beste persoonlijke begeleiding om je zorgverzekering af te sluiten (en te voldoen aan de residentie eisen).

Barbara biedt altijd persoonlijke service. Je ontvangt je polis in je eigen taal en je kunt altijd terecht met je vragen bij Barbara en haar team. Ook na het sluiten van je polis! Na 20 jaar ervaring weet Barbara als geen ander wat voor zorgverzekering nodig is voor jouw specifieke behoeften en wensen.

Op dit moment loopt er een tijdelijke actie van Caser in samenwerking met Barbara (kortingen t/m 45%). Heb je nog extra vragen of wil je weten voor hoeveel korting jij in aanmerking komt? Vraag dan naar een vrijblijvende offerte en Barbara en haar team gaat direct voor je aan de slag.

Meer informatie over het aanvragen van een zorgverzekering in Spanje.