NIE en residentie in Spanje

Orange Insurances: de beste verzekeraar voor Nederlandstaligen in Spanje

NIE en residentie in Spanje

NIE-resident

Alles over wat een NIE is, het verkrijgen van residentie en de verschillende soorten NIE in Spanje.

NIE staat voor “Número de Identifiación de Extranjeros“, dit is je fiscale nummer in Spanje. Wanneer heb je een NIE nodig in Spanje?

Zo gauw je in Spanje op de één of andere manier belastingen dient af te dragen, dien je een NIE te hebben. Je kan belasting moeten afdragen middels het kopen van een auto (wegenbelasting), het kopen van een (vakantie)huis of omdat je gaat werken in Spanje. Ook al draag je belasting af, dat betekent nog niet dat je fiscaal resident bent in Spanje. Het kan zijn omdat je in Spanje een vakantiehuis hebt of een auto, terwijl je fiscaal ingezetene blijft in Nederland of België.

De Spanjaarden hebben een DNI, met als grootste verschil dat dit hun foto en een handtekening bevat. Onze NIE zijn niet geldig als identificatie omdat we én geen foto erop hebben zitten en geen handtekening.

Daar komt nog eens bij kijken dat ons NIE een papieren votje is dat zo kapot gaat. Het A4 document is lastig meenemen en wordt snel oud en gekreukeld. Het kleine groene pasje mag je niet plastificeren, maar adviseer ik in een plastic hoesje te steken die je bij de Chinees kan kopen.

Meer informatie in het Spaans over het verkrijgen van een NIE via het Ministerio del Interior: http://www.interior.gob.es/web/servicios-al-ciudadano/extranjeria/ciudadanos-de-la-union-europea/numero-de-identidad-de-extranjero-nie-

Soorten NIE in Spanje

NIE voor niet-ingezetene:

Dit is voor mensen die voor kortere tijd in Spanje verblijven, tijdens een stage, een Erasmusuitwisseling, een vakantie, een sabatical etc. Je kan hiermee een bankbankrekening openen, een auto kopen, een huis kopen, verzekeringen afsluiten en nog veel meer. Dit NIE ziet er fysiek ook anders uit, momenteel (2021) is het een wit A4 document.

NIE voor niet-resident in Spanje

NIE en residentie voor fiscaal ingezetene:

Wanneer je meer dan 183 dagen per kalenderjaar in Spanje woonachtig bent of werkt, dan dien je automatisch fiscaal ingezetene te worden. Dit betekent dat uw wereldwijde inkomsten.- en vermogensbelasting in Spanje afgedragen dient te worden.

NIE fiscaal resident Spanje
NIE voor fiscaal residenten EU in Spanje

Het is niet zo makkelijk om een NIE te krijgen en residentie om zo fiscaal ingezetene te worden in Spanje. Als je nog geen baan of bedrijf hebt in Spanje, dan moet je om resident te kunnen worden een zorgverzekering afsluiten. Deze zorgverzekering dient overeen te komen met de dekkingen van de Spaanse Seguridad Social oftwel de het Spaanse ziekenfonds. Eén van de eisen voor het verkrijgen van residentie in Spanje is het afsluiten van een zorgverzekering zonder eigen bijdrages en met complete dekkingen.