Checklist emigratie Spanje

Orange Insurances: de beste verzekeraar voor Nederlandstaligen in Spanje

Checklist emigratie Spanje

Emigratie Spanje

Stappenplan om te volgen wanneer je naar Spanje emigreert

Wanneer je naar Spanje gaat emigreren, dan zijn er zo ontzettend veel zaken waar je aan moet denken. Wij proberen je te helpen om deze zaken op een rijtje te zetten. Wat moet je regelen, waar moet je aan denken en wat zijn de te verwachten kosten?

Het maakt niet uit of je nou emigreert net na het afronden van je opleiding of dat je van je pensioen gaat genieten in Spanje. Wij helpen je bij het vinden van de juiste verhuizer, een baan of een stageplaats, een huurwoning of een koopwoning ergens in Spanje. We geven fiscale adviezen, zoeken de beste verzekeringen voor je en nog veel meer.

Weet je al waar in Spanje je wilt gaan vestigen? De grote meerderheid geeft er de voorkeur aan om lekker Zuidelijk te gaan wonen. Hoe meer zonne-uren, hoe beter. Daarnaast liggen de huizenprijzen vaak lager in het Zuiden van Spanje dan in bijvoorbeeld Madrid of Barcelona. Ook de kosten van levensonderhoud liggen net iets lager.

Als je echter op zoek bent naar een baan bij een grote multinational, dan is de kans daarop weer groter in Barcelona of Madrid. Het ligt er dus maar net aan waar je naar op zoek bent. Een ander thema om in het achterhoofd te houden zijn de lokale talen die ze in sommige delen van Spanje spreken. Zo wordt er in Catalonië Catalaans als eerste taal gesproken, net als het Mallorquin op Mallorca en het Basisch in het Baskenland.

Als je een baan zoekt dan kan het noodzakelijk zijn dat je naast Spaans, ook vloeiend Catalaans moet spreken. Als je schoolgaande kinderen hebt, dan moet je er rekening mee houden dat ze op de openbare scholen als eerste taal het Catalaans of Baskisch zullen spreken. De Spaanse taal wordt vaak verwaarloosd en weinig gesproken op scholen. Een mogelijk oplossing hiervoor is om je kinderen op een internationale school te plaatsen. Dit heeft wel een prijskaartje. In de omgeving van Barcelona betaal je gemiddeld tussen de 500 – 900 euro per kind per maand voor internationaal onderwijs. Onze kinderen zijn in Barcelona geboren, met een Nederlandse vader en moeder. Wij hebben er bewust voor gekozen om hen gewoon naar de openbare school te laten gaan. Hun eerste taal is Catalaans, maar ze zijn ook vloeiend in het Spaans. Daarnaast hebben wij ze het Engels bijgebracht, waarin ze nu een heel hoog niveau hebben. Hun Nederlands is misschien nog wel het slechtste, maar daar hebben wij geen prioriteit van gemaakt. Ze begrijpen alles, spreken het met een zwaar accent en kunnen per telefoon communiceren met hun Nederlandse familie.

Documenten om mee te nemen uit Nederland/België

 • Medische dossier indien je een medische geschiedenis hebt die van belang is voor toekomstige behandelingen of verkrijgen verzekeringen
 • Vraag voor zoveel mogelijk maanden medicatie mee en vraag om voorschrift en verklaring van je arts om dit in Spanje opnieuw voorgeschreven te krijgen
 • Internationaal uittreksel huwelijksakte en/of geboorteakte kinderen
 • Paspoort en als deze bijna verlopen is, snel nieuwe aanvragen, anders moet je daarvoor helemaal naar Madrid reizen
 • Huisdieren paspoort en inentingsboekje
 • Overzicht reeds geplaatste inentingen van kinderen (kalender loopt net anders in Spanje)
 • Eventuele diploma’s vooropleidingen
 • Denk eraan je uit te schrijven bij de Nederlandse of Belgische belastingdienst
 • Denk eraan je uit te schrijven bij je gemeente
 • Zorg ervoor dat je post gedurende een bepaalde periode doorgestuurd wordt
 • Zeg al je abonnementen op (krant, tijdschrift, Netflix, telefoon, gas, water, licht)
Afsluiten nieuwe zorgverzekering
Voorbeeld zorgverzekeringspasje Caser Seguros

Zo gauw jij je in Nederland uitschrijft bij de gemeente en/of belastingdienst, is je zorgverzekering direct niet meer geldig. Het ligt aan de verzekeraar hoe snel deze is om je te communiceren dat je niet langer verzekerd bent. Ga er echter vanuit, dat als je in Spanje zit en nog iets denkt te kunnen claimen op je Nederlandse zorgverzekering, dat je van een koude douche thuis zal komen. Je polis is niet langer geldig omdat je geen ingezetene meer bent in Nederland. Hier zijn ze keihard in.

Om die reden is het belangrijk om direct, of beter nog vóór emigratie, een particuliere zorgverzekering af te sluiten in Spanje. Op die manier ben je geen dag onverzekerd. Er zal je wel niets gebeuren, maar je weet het nooit. Karma is a bitch!